Misbrug i virksomheden? – Se hvordan du kan få hjælp her

Misbrug i virksomheden? – Se hvordan du kan få hjælp her

Der findes i dag en misbruger i stort set alle danske familier og mange steder bliver alkoholmisbrug eller alkoholisme kaldt for en folkesygdom i Danmark og det er der en grund til. For de seneste tal fra sundhedsstyrelsen viser nemlig at hele 585.000 dansker har et skadeligt overforbrug af alkohol og drikker mere end sundhedsstyrelsens højrisikogrænse, som er på 14 genstande om ugen for kvinder og 21 genstande om ugen for mænd. Det er et skræmmende højt tal og alt for mange drikker meget mere end hvad godt er. Derfor er det også helt almindeligt at der findes en eller flere personer med et alkoholmisbrug i stort set alle større danske virksomheder.

Et misbrug er ikke et personligt problem!

 

Det påvirker hele virksomheden og vil ofte resultere i manglende effektivitet, mere fravær og man er stort set aldrig fuldt funktionel, hvis man har et misbrug.

 

Det gælder også selvom misbruget kun foregår udenfor arbejdstid, hvilket ofte er tilfælde.

Dertil påvirker misbruget også hele misbrugerens familie, venner og andre nære relationer. Det gælder derfor som misbruger om at få professionel hjælp, så hurtigt som muligt. Et misbrug vil aldrig gå over af sig selv.

 

Hvem udvikler et overforbrug eller en afhængighed?

 

Mange mennesker tror fejlagtigt, at det er “ham eller hende på bænken”, der har et alkoholmisbrug eller en alkohol afhængighed.

 

Dette er dog langt fra sandheden!

 

For langt de fleste personer med alkohol overforbrug, alkoholmisbrug eller alkoholafhængighed, er nemlig helt almindelige mennesker. De har ofte helt almindelige jobs og lever som regel set udefra, i en helt almindelig familie.

 

Eftersom alkohol også ofte forbindes med hygge og det gode liv, det vil sige med nydelse, med god mad, med afslapning og ferie, ses alkoholmisbrug relativt ofte blandt midaldrende mennesker med god økonomi og høje uddannelser.

 

Det er derfor helt forkert at tro, at et misbrug og en alkoholafhængighed kun ses hos ham eller hende på bænken.

 

Der er tværtimod en tendens til, at alkoholproblemer og alkoholafhængighed er relativt hyppigere blandt personer med en god økonomi og et i øvrigt godt liv.

 

Rigtig mange snyder sig selv ved at blive i den overbevisning at hvis de har et arbejde og meget andet udadtil ser ret almindeligt ud, så kan de jo ikke have et misbrug.

 

Denne overbevisning vil ens familie, arbejde og andre nære sjældent være enige i. Det går nemlig hårdt ud over alle andre, især børn som vokser op i familier med alkoholmisbrug. De skal som ofte leve med negative konsekvenser fra dette, resten af livet og rigtig mange af dem bliver selv misbrugere.

 

Du kan læse meget mere om alkoholmisbrug her: https://amisbrugsbehandling.dk/alkoholmisbrug/

 

Seks tegn på, at du har brug for behandling:

 

  1. Du oplever fysisk eller psykisk at trænge til større mængder af alkohol
  2. Du har en manglende evne til at stoppe efter få genstande eller helt holde op med at drikke
  3. Du har symptomer på abstinenser (indre uro, rastløshed, hjertebanken, svedeture)
  4. Dit forbrug stiger over en længere periode, og du kan tåle mere, før du føler dig påvirket
  5. Du prioriterer dine handlinger og din tid efter, om du kan drikke – for eksempel til arrangementer
  6. Du drikker, selvom dit forbrug skader dig og har alvorlige konsekvenser for din nærmeste familie og pårørende

 

Kan du sige ja til blot få disse er du i stor risiko for at have udviklet i alkoholmisbrug som kræver behandling.