Derfor bør du overveje at oprette en ægtepagt

Derfor bør du overveje at oprette en ægtepagt

Selvom vi i ægteskabet lover hinanden at stå sammen i med og modgang til døden os skiller, så viser vores moderne verden os desværre statistisk set noget andet.

 

Og selvom tanken er smuk, og det helt sikkert også lykkedes for mange ægtepar, så er det alligevel bittert at skulle dele sin personlige formue med den anden part i en skilsmisse. Især hvis det har været en rigtig dårlig en af slagsen.

 

Med en ægtepagt har du mulighed for at særskille din egen personlige formue for det formuefællesskab, som ellers ganske automatisk indtræffer i det øjeblik, hvor ægteskabet juridisk set træder i kraft.

 

Her kan du læse meget mere om de forskellige muligheder for at oprette en ægtepagt.

 

Hvad er grundprincippet i en ægtepagt?

Sådan helt basalt set, så handler en ægtepagt om på forhånd at definere, hvordan en formue skal opdeles mellem de to parter i tilfælde af en skilsmisse eller den ene går bort.

 

Måske har den ene part bragt en stor personlig formue med sig, som vedkommende ikke ønsker skal overgå til den anden part, når ægteskabet afbrydes, hvorfor det er muligt at lave denne særaftale.

 

I tilfælde af at der er børn involveret fra tidligere ægteskab, kan det også i nogle situationer være fordelagtigt at oprette en ægtepagt, så de ikke arver fra formuen, hvis ikke det er ønsket.

 

De forskellige typer af ægtepagter

Der findes forskellige former for ægtepagter, som så træder i kraft ved forskellige scenarier. Det kan være en ægtepagt med kombinationssæreje eller fuldstændigt særeje.

 

Desuden kan en ægtepagt også oprettes med succession samt med skilsmissesæreje. Den sidste her er der dog ikke mange som vælger, og vi vil derfor primært beskæftige os med de førstnævnte.

 

Med et kombinationssæreje skal parterne ikke dele deres personlige formue, hvis ægteskabet opløses grundet skilsmisse. Til gengæld ophæves ægtepagten i tilfælde af dødsfald, hvor formuen vil overgå til den tilbageværende part.

 

Er der tale om fuldstændigt særeje, så overgår den personlige formue på intet tidspunkt til den anden part. Dit er dit og mit er mit, kan man også anvende til at beskrive denne form for ægtepagt.

 

Dette kan være en fordel, hvis den ene part f.eks. har en gæld, sådan at den anden part ikke kan komme til ufrivilligt at hæfte for gælden ved skilsmisse eller dødsfald.

 

Tinglysning af ægtepagt

En ægtepagt skal tinglyses, før den er gyldig. I den forbindelse vil der også blive pålagt en tinglysningsafgift på omkring 1.750,- som betales inde på tinglysning.dk.

 

Når dette er gjort, er jeres ægtepagt sådan set gyldig.