Sådan tjener du (nemme) penge ved siden af dit arbejde 

Sådan tjener du (nemme) penge ved siden af dit arbejde 

I en tid, hvor den økonomiske usikkerhed stadig er en del af mange menneskers hverdag, er det ikke overraskende, at flere og flere søger efter måder at supplere deres indkomst på. En attraktiv løsning på dette er at starte en hobbyvirksomhed, der med tiden, hvis det ønskes, kan udvikle sig til en fuldtidsbeskæftigelse.

Denne artikel vil guide dig gennem processen med at starte en enkeltmandsvirksomhed i Danmark, fordelene ved at gøre det ved siden af dit nuværende arbejde, og forslag til virksomheder med lave opstartsomkostninger. 

Virksomhedsformer med lave opstartsomkostninger

Online butik: Med platforme som Shopify eller WooCommerce kan du nemt starte en online butik. Vælg en niche, du er passioneret omkring, f.eks. håndlavede smykker, bæredygtigt tøj eller specielle hobbyartikler.

Forskellen imellem Shopify og WooCommerce er at Shopify har et løbende månedligt abonnement til en lavere startpris, men kan være begrænset i takt med at din virksomhed vokser. Ved WooCommerce bør du betale et udviklerfirma, til at lave din Webshop, hvis du ikke selv har erfaring med at lave en Webshop og ikke vil bruge 1-2 måneder på at lære at lave og bruge en WooCommerce.

Hvis du vil køre en hobby webshop med lav opstartspris anbefaler vi Shopify. Hvis du vil leve af din webshop om 1-2 år, så anbefaler vi at samle 10-15.000 kr. sammen til at få lavet en webshop du selv ejer og det er vigtigt at sikre at du ejer din hjemmeside. Det kan virke billigt at sige ja til en gratis hjemmeside, men disse virksomheder binder dig i 6+ år og ejer din hjemmeside, mens du har betalt langt mere for hjemmesiden i det lange løb. 

Konsulentvirksomhed: Hvis du har ekspertise inden for et specifikt område, såsom forretningsudvikling, IT-sikkerhed, eller social media marketing, kan du starte en konsulentvirksomhed. Vær du opmærksom på at mange gør dette, så du skal have en særlig god viden eller et stærkt netværk, for virkelig at få succes du kan leve af.

Kreativ workshop: Er du god med dine hænder? Kan du lave noget folk er imponeret over? Har du en særlig hobby hvor folk bruger noget, du kan lave specielle udgaver af? 

Her handler det virkelig om det kreative. Du kan f.eks. købe 3D printere, en laser udskærer eller en laserbrænder forholdsvist billigt nu. Du kan indkøbe kits til at lave ting du syntes er spændende, for at gøre det lettere for andre, f.eks.: Bolchekit, æggemalingskit, festkits, bagekit osv.

Især hobbyområder er steder hvor folk opbygger en god sideindtægt med en hobbyvirksomhed, nogle ender med at tjene så stort at det overskygger ens nuværende arbejde i indtægt. Her kan nævnes padeltennis og pickleball, rollespil-, bræt- og kortspil, hvor folk har lavet tilbehør og hele dele til hobbyen, hvor virksomhederne har vokset sig store nok til at bære 1-2 månedslønninger. 

Her findes der f.eks. Etsy, der kan spare dig for at have en webshop i starten, du kan sælge fra Etsy.com i bytte for omkring 15% af din omsætning. Vær dog opmærksom på at du her ofte sælger ud til som minimum Europæiske lande og her er der andre regler for virksomheden, som vi nævner længere nede.

Fordelen ved denne type virksomheder, er at det kan opstarte som noget privat småtingssalg, men det bliver ret hurtigt produktionssalg og derved skal du oprette enkeltmandsvirksomhed.

Fødevarer: Dette gælder egentlig ligesom for kreative virksomheder, her er der bare det større adgangskrav i hygiejnekontrol. Meget hurtigt i opstart, vil du blive kontaktet om korrekt hygiejne i produktionsområde og det er næsten umuligt at overholde disse regler, hvis du ikke decideret har et lille rum eller bryggers, du har indrettet, specifikt- og kun bruger til dette.

Der findes mange mindre hobby virksomheder der f.eks. laver: Chilisaucer, hjemmelavet is, chokolade, syltede ting, gårdbutik osv.

Online kurser eller coaching: Udvikl online kurser eller tilbyd coaching inden for dit ekspertiseområde. Dette kan være alt fra personlig udvikling til tekniske færdigheder. Du skal være god til at kunne sælge dig selv og den værdi du kan bidrage med, men her er fortjenesten god, da det ofte ikke koster meget andet end din tid og småting, at lave kurser eller komme ud til coaching.

Håndværk og serviceydelser: Her kan du opstarte med forholdsvist lav opstartsudgifter. Du kan vælge kun at køre ud i weekenderne eller lægge aftaler uden for din arbejdstid. I nogle fag kan der være god indtjening og der findes fag der ikke kræver mere end et kort kursus.

Det kan f.eks. være vinduespudsning, hvor du billigt køber stige, andet udstyr og sæbe. Det kan også være hulmursisolering, hvor du kan komme til kursus hos isoleringsmaskine producenten og hvor du kan lease en maskine til en lav månedlig ydelse, hvor du kan tjene maskinen ind på 3-15 opgaver. Det kan være fliserensning, hvor du blot køber maskinerne eller en højtryksrenser til det og lærer om korrekt imprægnering. Der er mange muligheder for at opstarte en mindre opgave og hvis du er god til at netværke, udfører arbejdet ordentligt og til en rimelig pris, så er markedet ret stort for mindre virksomheder.

Nu har vi givet dig nogle ideer, så vil vi også lige fortælle dig lidt om hvordan det er at opstarte en virksomhed:

Kort guide til opstart af enkeltmandsvirksomhed 

Her er nogle af de ting du bør undersøge inden du starter en virksomhed ved siden af dit arbejde:

1: Research: Inden du starter, er det vigtigt at lave grundig research om din forretningsidé. Undersøg markedet, konkurrenterne, og vurder dit potentielle kundegrundlag. Har du en snebolds chance i helvede eller er der plads til at du entrerer på markedet med en lille virksomhed, der ikke har store økonomiske muskler? 

Her er det især virksomheder der laver kreative ting, en hobby webshop med lav avance og håndværkervirksomheder, der næsten altid er plads til og som kan starter stille og roligt op.

  1. Forretningsplan: Selv for en lille hobbyvirksomhed er en forretningsplan afgørende. Den skal skitsere dine mål, strategier, salgsforventninger og budget/start kapital. Du skal kunne gøre klart hvad eksistensgrundlaget er for din virksomhed; Hvorfor er der behov for din virksomhed. Her redegør du også for hvad din fremtidsplan er, du kan finde gratis skabeloner på nettet og guides med en søgning på Google.

Det er en god ide at gå ind på Virk.dk og se forskellige guides og videoer om opstart af virksomhed.

  1. Registrering: For at drive virksomhed i Danmark skal du registrere din virksomhed hos Erhvervsstyrelsen. Dette gælder også enkeltmandsvirksomheder.

Det er gratis at opstarte en enkeltmandsvirksomhed og de første 50.000 i omsætning er momsfrataget fra en virksomhed. Vær dog opmærksom på at der stadig skal betales SKAT. Hvis din virksomhed skal købe eller sælge ting i Europa, skal din virksomhed momsregistreres og du skal have en separat erhvervs-konto fra din private konto, dette koster ca. 2.000 kr. at oprette, så vær opmærksom på dette.

  1. Skat og bogføring: Som virksomhedsejer er du ansvarlig for korrekt bogføring og afregning af skat. Det kan være en god idé at søge rådgivning hos en bogholder eller revisor.
  2. Forsikring: Overvej de nødvendige forsikringer for at beskytte din virksomhed og dig selv mod uforudsete hændelser.

Fordelene ved at starte et enkeltmandsvirksomhed ved siden af dit arbejde

Risikominimering: At starte en virksomhed ved siden af dit faste arbejde giver dig økonomisk sikkerhed, mens du bygger din virksomhed op. Du er ikke afhængig af en fast indtægt og kan opbygge en virksomhed i dit tempo.

Din enkeltmandsvirksomhed lader dig få kompensation for tab privat, men du hæfter også personligt for den gæld din virksomhed samler ind, så pas på med at opbygge gæld, din privatøkonomi ikke kan bære.

Fleksibilitet: Du kan arbejde på din virksomhed i dit eget tempo og skalerer op, når det passer ind i dit liv. Især når der er tale om at du hånd laver varer eller yder en serviceydelse, som f.eks at indskyde isolering eller at rense fliser / vaske vinduer, kan du helt selv bestemme hvor og hvor meget arbejde du tillader.

Indkøbs- og Skattefordele: Der er forskellige skattefordele ved at drive enkeltmandsvirksomhed, som du kan udnytte. Dette betyder at du f.eks. kan trække visse indskud i virksomheden fra, du vil kunne have virksomheden til at betale dele af udgifterne til internettet i din husstand, hvis du arbejder fra hjemmet og du vil kunne tilmelde din virksomhed til indkøbsforeninger og købe drikkevarer osv. ind på dit virksomhedskort, dette vil du så kunne drikke i arbejdstiden eller trække ud til privat brug, via din egenkapital i din virksomhed, som i tilfælde af enkeltmandsvirksomhed, er hele din virksomheds værdi.

Personlig udvikling: At drive din egen virksomhed giver værdifuld læring og personlig vækst. Selv hvis din virksomhed ikke står distance, lærer du utroligt meget ved at drive en mindre virksomhed, du vil få stor indsigt i drift og lære mange værdifulde værktøjer.

”Der er rigtig gode argumenter for at opstarte en hobbyvirksomhed ved siden af dit nuværende arbejde, vi har kun nogle få råd; Tænk længe og grundigt over det, driv din virksomhed i dit tempo, også selv om du må afslå opgaver, en hobbyvirksomhed er lige nøjagtigt det: En hobby, i starten vil den koste dig lidt penge, lige som alle andre hobbyer, denne hobby er dog beregnet til at tjene dig lidt penge ude i fremtiden, måske endda mange penge, hvis du får smag for at udvikle på den og har et godt produkt. Held og lykke med din nye hobby! Det handler mest af alt om at have noget der underholder og opsluger dig.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *