Hvordan belysning påvirker humør og menneskelig adfærd

Hvordan belysning påvirker humør og menneskelig adfærd

Tænk tilbage på sidste gang, du var i et rum, der ikke var oplyst i almindeligt hvidt eller off-gult. Hvis du følte dig anderledes end normalt, skyldes det, at almindelige lysfarver påvirker dit humør anderledes end lysfarver, du måske ikke ser hver dag. Nedenfor vil vi guide dig gennem alle de måder, dit lysdesign påvirker, hvordan du føler og handler og hvordan man vælger typer af forskellige lamper.

 

Hvordan påvirker lys menneskelig adfærd?

 

Ifølge en undersøgelse fra 2019 i det tyske videnskabelige tidsskrift Somnologie, “påvirker rytmiske variationer i omgivende belysning adfærd såsom hvile under søvn og aktivitet under vågenhed såvel som deres underliggende biologiske processer.” Undersøgelsen fandt også, at “tilgængeligheden af kunstigt lys … kan øge risikoen for at udvikle døgnrytme søvn-vågenforstyrrelser” i nogle situationer.

 

Også ifølge undersøgelsen kan belysning “bruges som en effektiv og ikke-invasiv terapeutisk mulighed med få eller ingen bivirkninger, for at forbedre søvn, humør og generelt velvære.” Al denne videnskabelige snak er en lang måde at sige: Lys påvirker i høj grad menneskelig adfærd, nogle gange til det bedre og nogle gange til det værre. Og ikke alle lys har samme effekt.

 

Otte måder, hvorpå belysning kan påvirke dit humør

Det er ikke kun adfærd – belysning påvirker også, hvordan du har det. Her er otte måder, hvorpå belysning påvirker dit humør:

 

  1. Forstærkede positive og negative følelser

Mere intense lys kan få folk til ikke bare at føle mere intense positive følelser, men også stærkere negative følelser. Hvis du nogensinde har ønsket at forlade et rum, der føltes for lyst, kan denne undersøgelse måske fortælle dig hvorfor, og det kan også forklare, hvorfor du føler dig særlig afslappet ved at se en film i et næsten mørkt rum.

 

  1. Appetitudsving

Ifølge en undersøgelse fra 2015 i det videnskabelige tidsskrift Appetite kan blåt lys nogle gange undertrykke din appetit, selvom denne effekt kan afhænge stærkt af køn. Undersøgelsen fandt kun en sammenhæng mellem eksponering for blåt lys og nedsat appetit hos mænd – den fandt ingen sådan sammenhæng for kvinder.

 

En undersøgelse fra 2009 i Journal of Environmental Engineering fandt dog præcis det modsatte. Denne undersøgelse kom ikke til nogen konklusioner for mænd, men viste, at kvinders appetit kan falde i blåt og grønt lys. Hvis du er interesseret i at se, hvordan blåt og grønt lys påvirker din appetit, kan vi hjælpe dig med at få den rigtige belysning her hos BlissLights – lidt senere vil vi diskutere vores blå og grønne lysmuligheder (og nogle røde også).

 

  1. Energiniveauer

Selvom naturligt lys er forbundet med produktivitet, er det sandsynligt, at naturligt lys ikke er dit arbejdsområdes primære lyskilde. Fluorescerende lys er almindelige i store kontorer, og deres indvirkning på vores humør viser, hvorfor det er vigtigt ikke at blande kunstigt skarpt lys med naturligt stærkt lys.

 

  1. Nemmere afslapning

Med den rigtige farvede belysning kan du lade dine bekymringer forsvinde midlertidigt. Derfor er personlige LED natlamper så populære: Anmelder siger jævnligt, at de skaber en afslappende stemning og hjælper dem til at føle sig afslappede i miljøet.