Løvegården rider mod glutenfri horisont

Annonce

Glutenfri bliver det nye sort

I en tid hvor rugbrød nærmer sig fjendebilledet og hvedemel udløser mere panik end pollen, ruller Løvegården sig ud som Danmarks måske mest dedikerede glutenfri online-oase. Med base i Suldrup – ja, det findes – sender Løvegården glutenfri varer ud til hele landet, så ingen behøver døje med krumme traumer. Alt i webshoppen er glutenfri. Ikke bare de produkter, man forventer, som kager, brød og pasta, men også øl, mel og diverse delikatesser. Og når vi siger delikatesser, så mener vi blandt andet olier, krydderier, supper, chips, slik, chokolade samt drikkevarer som te, kaffe og alkoholfri cider. Hvad mere kan man forlange, hvis man forsøger at leve et liv uden gluten – og gerne vil gøre det med stil.

Ejerne, Martin Jensen og Kristina Kruse, har ikke kastet sig ud i glutenfri livsstil for sjovs skyld. Martin tåler ikke gluten og Kristina har levet uden i årevis, hvilket giver dem en vis street cred i en ellers kornfuld verden. Når man selv har brugt år på at afkode etiketter og navigere uden om farlige glutenfælder, bliver man enten kynisk eller ildsjæl. Martin og Kristina valgte det sidste – og heldigvis for os, for det har ført til en webshop, som tager den glutenfri mission alvorligt.

En netbutik uden krummer

Løvegården er ikke bare endnu en webshop med frø og fancy emballage. Den er bygget op med den ubøjelige præmis: Alt skal være glutenfri. Det betyder, at man ikke skal scrolle sig igennem uendelige mængder af brød med hvedemel eller pasta af semulje for at finde det, man kan tåle uden bagefter at overveje sin eksistens. Alle produkter i sortimentet lever op til denne grundregel, også selvom enkelte produkter er mærket med “kan indeholde spor af gluten” – så helt rosenrødt er det nu heller ikke. Men mængden af egentligt glutenholdige varer er nul, og det er mere end man kan sige om de fleste supermarkeder, hvor det glutenfri ofte ligger side om side med brødhylden som en form for kulhydratens ironiske nabolag.

Udover glutenfrihed sælges en imponerende række produkter, som kunne få selv den mest trætte helsepusher til at nikke anerkendende. Økologisk? Tjek. Vegansk? Tjek. Laktosefri og mælkefri? Dobbelt-tjek. Der er noget for dem, der ikke bare undgår gluten, men i virkeligheden er midt i en total fødevarestorm, hvor de også styrer uden om animalske biprodukter, mælk og overflødig ballade. Hos Løvegården er det næsten som om, man bliver sundere bare af at browse. Men pas på, virkelighedens krop forstår ikke altid signaler fra din browserhistorik.

Fra luksuskaffe til glutenfri øl

Webshoppen er ikke kun stedet, hvor man køber glutenfri basiskost med samvittigheden i behold. Den er også stedet, hvor man kan købe produkter, man ikke vidste fandtes uden gluten. For eksempel glutenfri øl fra H.C. Andersen Brewery eller kageblandinger fra BOXtoBAKE, som på magisk vis får bagværk til at ligne en million – uden at koste det. Der er chokolade fra Venchi, konfekt fra Hattesens Konfektfabrik og olier fra Puk’s Delikatesser.

Og så er der selvfølgelig snacks. Masser af snacks. Fordi hvad er et liv med restriktioner, hvis man ikke kan trøstes, når man har lyst? Estrella byder ind med kvalitetschips, og sliksektionen vil få enhver sukkerhungrende sjæl til at se lys for enden af helsekorridoren, bare uden tilsætning af gluten. Og for de mere eventyrlystne gourmeter, der har undret sig over hvor kan man købe guancialeReklamelink, kan Løvegården endda hjælpe dér – naturligvis i glutenfri version.

Kaffeelskere går heller ikke helt forgæves i sortimentet. Med kaffe fra Little’s og te fra Chaplon og Pukka er der rigeligt med koffeinholdige muligheder til at holde energien oppe, når man skal forklare endnu en ven, hvad gluten egentlig er. Og gider man ikke det, kan man altid tage en alkoholfri cider fra Val de France og skåle for sin evne til at navigere igennem fødevaremarkedets glutenhærgede landskab.

Nemme løsninger uden glutenkaos

Til dem der ikke har ambitioner om at stå i køkkenet og udvikle deres egen glutenfri surdej (fordi let’s face it – det er svært uden hvedemel), tilbyder Løvegården også et udvalg af færdigretter. Ja, det er ægte mad, man ikke selv skal lave, og selvom det lyder som en modsigelse, når man snakker glutenfri levevis, så eksisterer det altså. Og hvem siger, man ikke må tage den nemme løsning – især når den bliver leveret til døren med hurtig fragt og nul fnyserier.

I øvrigt nævnes det igen og igen i kundeanmeldelser, at Løvegården tager service alvorligt. Ikke sådan noget “vi svarer om otte hverdage”-service, men ægte mennesker og hurtige leverancer. Trustpilot er fyldt med glade glutenaversionister, der roser både udvalg og hastighed. Og for en webshop, der har slået sig op på at sælge det nogle mener er en niche, men som flere og flere gør til livsstil, er det ikke så lidt.

Instagramvenlig og TikTok-klar

Hvis nogen tror, at glutenfri mad skal være trist og gråt som en gennemsnitlig regnvejrsdag i Nordjylland, kan Løvegårdens aktivitetsniveau på sociale medier hurtigt få én på andre tanker. Her finder man alt fra opskrifter og produktdemoer til små videoer, der beviser, at sukkerfri, mælkefri og glutenfri ikke nødvendigvis er det samme som smagsfri. På Instagram og Facebook flekser Løvegården farverige billeder af kager og snacks, mens TikTok og YouTube byder på videoer, hvor man ikke ved, om man skal grine, blive sulten eller skrive en indkøbsliste.

For de tech-savvy typer, der ikke gider algoritmerne i de traditionelle platforme, er Løvegården også smuttet ud på mere eksotiske sociale medier som BluSky og Truth Social. Jaja, man skal jo ikke kunne anklages for at gå glip af chancen for at dele glutenfri begejstring – uanset hvilken digital indhegning man foretrækker at råbe i.

Menneskene bag krummerne

Man får ikke et navn som Løvegården, hvis man tænker småt. Martin og Kristina har nemlig ikke bare tænkt “vi mangler nogle glutenfri varer”. De har tænkt, at her er et område, hvor der trænger til opgør mod det etablerede fødevaremonopol. Hvor mange andre webshops gerne vil smide et par glutenfri melposer ind mellem alt det almindelige, så har Løvegården bygget hele butikken udenom præmissen, at gluten ikke hører hjemme her. Hvis man har oplevet at stå med en pakke rugflager i hånden og forsøge at overbevise sig selv om, at to gram måske var okay, så ved man, hvor befriende det er at handle et sted, hvor man ikke behøver tænke det igennem fire gange.

Martin og Kristina lever selv glutenfrit og har dermed fingrene helt nede i havregrynene – de certificerede, naturligvis. Det smitter af på udvalget, hvor de fleste varer føles håndplukkede af nogen, der har kæmpet sig gennem fødevarejunglen for én. Sortimentet rummer både produkter for nybegynderne og for de erfarne glutenfri veteraner, der ikke lader sig forføre af det første bedste alternativ, men kender deres diskret bagte stivemiddel på lang afstand.

Så skulle man tro, at Løvegården blot er endnu en webshop i rækken, ja, så har man ikke været nede i deres digitale madkammer. Her får glutenfrit ikke bare lov at være en specialkategori – det er grundreglen. Det er bagt ind i fundamentet – og selvfølgelig uden brug af hvedemel.