Hvordan indretter du med LED strips

Hvordan indretter du med LED strips

LED strips er blevet meget populære på det danske belysningsmarked. Man kan købe strips mere og mere, og de fås i flere og flere udgaver. Men hvordan bruger man dem egentlig?

LED strips har alverdens brugsscenarier, det er kun fantasien der sætter grænsen. Men hvis fantasien ikke rækker så langt, så får du her nogle gode eksempler på hvordan du kan bruge LED strips.

Hvad du skal bruge for at opsætte LED strips

Når man skal opsætte LED strips, skal man ikke kun bruge selve båndet, men måske også en LED driver. det kommer dog an på hvordan du skal bruge dit bånd, og dermed også hvilket bånd du skal bruge.

Nogle LED strips er 12V, hvilket vil sige at de f.eks. kan kobles direkte til et bilbatteri. Andre bånd har en spænding på 24V. De bånd med en højere spænding lyser som regel kraftigere end dem med en spænding på 12V. Du skal altså først finde ud af hvor meget lys du skal bruge.

12V plejer at være rigeligt til stemnings belysning. Hvis du derimod skal bruge LED strips som grundbelysning, altså det primære lys i et lokale, så skal du have fat i et bånd med en spænding på 24V, eller måske højere.

Hvis du skal bruge dine LED bånd direkte fra et udtag eller en stikkontakt, skal du have det man kalder en driver.

For at finde ud af hvilke driver du skal bruge, skal du først have styr på hvilken spænding dit bånd har. Hertil kan du så finde en driver der passer til den spænding dit bånd har. Det er dog ikke den eneste faktor der spiller ind, du skal også have styr på hvor stort et forbrug båndet har. Det gør du ved denne simple formel:

Antal Watt pr. meter x Antal meter  = Passende strømforsyning

Hertil kan du altså vide hvad din driver skal kunne til at understøtte dit bånd.

Der findes mange varianter af både LED bånd og strømforsyninger, så der er muligheder til alle slags projekter.

4 forslag til hvor du kan montere LED strips

LED strips er en rigtig god måde hvorpå man kan tilføje belysning i hjemmet. LED bånd er super modulære og kan derfor sættes op næsten lige hvor du ønsker. Derudover kommer de fleste LED bånd også med for-installeret dobbeltklæbende tape på bagsiden af båndet, så man nemt og hurtigt kan opsætte dem efter sit køb. Derudover kan man også tilpasse LED strips i deres længde, hvilket gør dem endnu mere modulære.

LED strips kan altså opsættes næsten alle steder.

Skabsbelysning

LED bånd er lavprofils belysning, hvilket vil sige at det ikke fylder særligt meget. Derfor er LED strips ideelle til skabsbelysning. I skabet kan man bl.a. kombinere båndet med en bevægelses censor, så lyset tænder når man åbner skabet.

Køkkenet

Udover skabene i køkkenet, kan man også bruge LED strips som god arbejdes belysning. En typisk montering af LED strips er under overskabe, således at køkkenbordet er lyst op. Ved at have et 24V bånd her, kan man få en rigtig god og jævn arbejdsbelysning. Derudover kan man også skabe stemningsbelysning, især hvis man har en dæmpbar driver så man selv kan styre lysstyrken på båndet.

Trappen

Ligesom i køkkenet kan LED strips også bruges som både arbejdsbelysning, og stemningsbelysning under en trappe. Muligheden for arbejdsbelysning under en trappe, afhænger selvfølgelig af hvordan din trappe er bygget. Hvis der f.eks. er opbevaring under trappen, kan man benytte led strips under hvert trin, således at man igen her får en god jævn belysning. Som nævnt kan LED strips også her benyttes som stemningsbelysning, og evt. have en funktion som en minimal belysning til f.eks. om natten.

På terrassen

På terrassen er der også rig mulighed for at montere LED belysning så det giver et flot og hyggeligt lys til de sene sommeraftener. Hvis ens terrasse er hævet over f.eks. græsplænen, kan man montere LED bånd i kanterne af terrassen, således at den er lyser starten af græsset op. Hvis man derudover har halvtag over sin terrasse kan yderligere finde en smart måde at integrere en eller flere LED strips i taget, så man kan opholde sig på terrassen selvom solen er gået ned.