Hvad er sand egentlig?
Hvad er sand egentlig?
Sand er et utroligt alsidigt materiale, der i dagens Danmark anvendes til en lang række forskellige private og erhvervsmæssige formål – og især indenfor byggebranchen. Sand er nemlig langt mere end blot noget man planter strandparasollen i, og kommer faktisk i en hel del forskellige udgaver. Men hvilken type sand skal man så vælge, og hvor får man egentlig fingre i det? Læs videre her og få svaret.
1. Flere forskellige typer
Typen af sand du skal bruge vil naturligvis helt afhænge af dit pågældende projekt. Det er nemlig ikke alle typer sand, der vil være lige velegnet til alle projekter. For at give dig en smule mere overblik, så får du her en hurtig overgang over de mest almindelige typer sand på markedet i dag.
2. Filtersand/drænsand
Denne første type sand anvendes ofte i forbindelse med underjordiske byggeprojekter, og især når der er tale om anlæggelse af kloakker eller f.eks. vandrør. Drænsandet vil i disse situationer placeres omkring røret, og vil som navnet antyder have til formål at dræne regnvandet væk fra rørene. Dette vil naturligvis beskytte rørene mod unødvendig tæring og rust, og dermed også en langt længere levetid. Men filtersand er dog ikke kun velegnet til byggeprojekter, men kan såmænd også bruges til andre formål – f.eks. som erstatning for god gammeldags vejsalt.
3. Fugesand/flisesand
Den næste type sand er en af de mere populære løsninger herhjemme, og anvendes typisk når der skal lægges fliser. Dette skyldes nemlig, at flisesandet udmærker sig ved at forhindre at der opstår ukrudt i fliserevnere. Desuden kan flisesand også tåle en stor mængde vægt, hvilket gør det til det helt perfekte sand til både store og mindre byggeprojekter såvel som til den nye terrasse i parcelhuset.
4. Harpet sand
Harpet sand er en særdeles lerholdig og tung type sand, der er kendetegnet ved den karakteristiske orange farve. Harpet sand anvendes types i forbindelse med byggeprojekter, hvor der skal fyldes et hul op med sand eller lægges et betongulv – hvor der er behov for et skridsikkert og stabilt underlag.
5. Støbesand/betonsand
Som navnet antyder, så er støbesand særligt velegnet til en lang række støbeopgaver, såsom f.eks. betonstolper. Støbesand er altid harpet, hvilket betyder at alle småsten og ler er blevet siet fra, så man får et 100% rent produkt til ens støbeprojekt. Ved at benytte betonsand, så er du dermed altid sikker på at få den bedste betonblanding, der vil give dig et resultat der vil kunne holde de næste mange år fremover.
6. Strandsand/strandkassesand
Hvis du planlægger at anlægge en sandkasse til børnene derhjemme i baghaven, så vil strandsand være den helt perfekte løsning. Der er her tale om en særdeles finkornet type sand, der udover at være relativt billigt, også er en sikker løsning til både offentlige og private sandkasser. Strandsand er altid renset, så du altid er sikker på at sandet ikke vil svine ungernes tøj til.
7. Vasket sand
Sidste type sand er en vaskeægte allrounder, og er som navnet antyder et helt igennem rent produkt. Vasket sand kan anvendes til alt fra indkørsler, støbeopgaver, pudseopgaver, sandkasser og ikke mindst bundsikring.
Bestil sand her nu hvor du er blevet en smule klogere på de forskellige typer sand.