Alkoholproblemer på arbejdspladsen

Alkoholproblemer på arbejdspladsen

Personer med alkoholmisbrug i Danmark er desværre ikke ualmindeligt. Rigtig mange danskere drikker for meget alkohol og udvikler misbrug og afhængighed. Der findes stort set en person med misbrug af alkohol i enhver dansk familie og større virksomhed. Faktisk anslår sundhedsstyrelsen at ca. 585.000 tusinde danskere har et skadeligt forbrug af alkohol. Et skadeligt forbrug af alkohol kan have store negative konsekvenser for den der drikker, for familien og for arbejdspladsen. Et misbrug er nemlig ikke et privat problem, det går ud over hele familien og andre relationer.

Få hjælp til misbrug af alkohol

Det er derfor vigtigt at have en god og sund alkoholpolitik i virksomheden. En alkoholpolitik som sikrer et forhold til alkohol, som er så risikofrit som mulig. Her er hvad sundhedsstyrelsen anbefaler:

  • Højst 10 genstande om ugen
  • Højst 4 genstande på samme dag
  • Hvis du er under 18 år, så lad være med at drikke alkohol.
  • Hvis du er gravid eller prøver at blive det, så lad være med at drikke alkohol
  • Hvis du ammer så Vær forsigtig med at drikke alkohol

Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred

En god alkoholpolitik fortæller også hvordan man som ansat, chef, kollega mm. Kan få hjælp og kan hjælpe andre med misbrug. Det skal være klart og tydeligt hvordan man kan få hjælp til samtaler og behandling. Det kan være enten gennem sin sundhedsforsikring eller en arbejdsgiver betalt behandling, eller egen finansiering gennem lønnen. Der findes mange måder hvorpå man kan hjælpe en kollega med et alkoholmisbrug og behandling. Du kan få hjælp her hos https://dansk-alkoholbehandling.dk/

Behandling udenfor normal arbejdstid

Langt de fleste personer med misbrug, har et meget ”almindeligt” liv og er forholdsvis ressourcestærke, ment på den måde at de har bopæl, arbejde og er nogenlunde velfungerende. For disse personer vil en intensiv ambulant behandling af alkohol ofte være det bedste. Her kan man nemlig få behandling mens man stadig arbejder og det har en stor betydning. Det betyder rigtig meget at man kan fortsætte sit arbejde, blive boende hjemme og være i vante omgivelser, samtidig med, man er i behandling. Det giver en god tryghed og man får mulighed for at arbejde med de nye forandringer i ens liv der hvor man også reelt skal bruge dem. Det vil sjældent være særlig godt at blive taget væk fra sine vante omgivelser.

Privat behandling gennem arbejdsgiver

Som arbejdsgiver kan der være mange fordele ved at samarbejde med et privat behandlingssted og støtte op om ens kollega. Det har en stor betydning for personen med misbrug, familien og mange flere. Arbejdsgiver vil ofte få en kollega tilbage som er meget mere effektiv, loyal og arbejdsom efter endt behandling. Det er som udgangspunkt også billigere end at skulle ansætte en ny i stedet.